Vyhledej
Královédvorsko > Sport > lyžování

Upravené běžkařské tratě na Královédvorsku - projekt, který se probudil

Redakce / 18.02.2021
Existují obce a městečka v Podkrkonoší, která mají v případě sněhové nadílky takřka okamžitě upravené tratě na běžecké lyžování ve svém nejbližším okolí. Bohužel v těsném okolí Dvora Králové doposud nebylo téměř nic. Letošní rok byl však ideální pro oprášení a dokončení projektu upravených běžkařkách tras, který by se v případě sněhové nadílky na základě letošních bohatých zkušeností realizoval.

FOTOGALERIE - Upravené běžkařské tratě na Královédvorsku - projekt, který se probudil

CÍL PROJEKTU


V případě dobré předpovědi a aktuálně dobrých sněhových podmínek zajistit úpravu běžkařských stop ve Dvoře Králové a okolí. 
Běžkařské tratě jsou určené široké veřejnosti - jak místním, tak návštěvníkům. 

Dle dobře připraveného projektu budou vědět majitelé skútrů, 4kolek, či rolby, kam vyjet řezat stopu pro běžkaře a v jakém pořadí. Za svojí práci/náklady musí dostat zaplaceno. Ať už to bude příští rok, nebo za 3 roky.

AKTUÁLNÍ STAV

Rozhodně by mne nenapadlo, že se podaří dotáhnout úpravu běžkařských stop ve Dvoře Králové už letos. A to skoro tak, jak jsem si představoval. Z plánování, jak to udělat “až někdy”, se tak díky letos dobrým sněhovým podmínkám a omezeným možnostem sportování (zákaz shlukování, zavřené sjezdovky, tělocvičny, bazény) povedlo realizovat úpravu osvětleného běžkařského okruhu přímo ve Dvoře Králové - u zoo. Tento "areál" je však pouze část celého projektu, který zahrnuje úpravu i dalších stop v regionu a jejich vzájemné propojení.

Stálo mě to neuvěřitelnou hromadu telefonátů, slepých cest a naopak zkratek, která se přede mnou otvíraly jedna za druhou. Skoro měsíc práce s lopatou v ruce, telefonem u ucha a prsty na klávesnici. Zde je výsledek:

DO STOPY NA KRÁLOVÉDVORSKU


Proč jezdit na běžkách? Běžky jsou jedním z nejkomplexnějších sportů, který pomáhá udržovat v kondici všechny svaly těla i zdravou mysl. 
Abychom tomu dali správnou váhu, poprosili jsme o pár řádek bývalou reprezentantkuve běžeckém lyžování Martinu Chráskovou, Královédvosrského multisportovce Standu Ježka, nadějného motokrosaře Jirku Klejšmída a také ryzího amatéra Jana Prouzu

Připojte se:
FB skupina - běžkařské tratě na Královédvorsku
FB skupina - Běžky v Podkrkonoší

Protože Dvůr Králové nad Labem je z hlediska sněhové nadílky zcela nepředvídatelný a často se stane, že nenasněží vůbec, jen velmi málo, nebo sice hodně, ale do několika dnů to roztaje, tak má můj plán hned 2 spolu související cesty:

1) Trasy turistické (odněkud někam)

Jedná se zjednodušené o 4 linky: ze Dvora do Třemešné, na Hrubasy a dál do Kuksu, z Výšinky do Dvora, ze Zálesí k Dubenci. K tomu je potřeba domluvit souhlasy majitelů pozemků, zajistit finance a hlavně zajistit, kdo se o úpravu stopy, v případě dostatečného množství sněhu, postará. Takřka všechny výše popsané úkoly se mi podařilo splnit už letos (podrobněji v druhé části článku).

2) Trvalý tréninkový běžkařský areál

Dlouhá léta jezdí nejen sportovci na upravené a osvětlené stopy (skate i klasika) do Vrchlabí na Vejsplachy. Každý tu možnost však nemá. Přitom je i ve Dvoře Králové možnost mít něco alespoň trošku podobného vrchlabskému areálu Vejsplachy. A to se také letos VRCHOVATĚ PODAŘILO! Díky důvěře a otevřenosti vedení Safari parku jsme dostali možnost využít osvětlená parkoviště u zoo a až na pár drobností se nenašlo vůbec nic, co by nápadu vadilo. Dokonce to z předběžných vyjádření vypadá i na to, že jeden z okruhů by snad mohl tímto způsobem být využíván i v letech, kdy nebude Safari park uzavřen, protože v lednu a v únoru není využitá plná kapacita parkovišť.

Proč je tento areál tak důležitý?

- parkoviště jsou po celou noc osvětlená a na okruhy si můžete přijet zajezdit i odpoledne a večer po práci (v lednu je tma už od 16 hodin)

- profil je lehký, takže si běžkování mohli vyzkoušet i malé děti a začátečníci, které nebaví zdolávat pole a louky

- je možné jezdit klasickým i volným stylem (skate)

- je zajištěn dostatečný počet míst k parkování

- občerstvení a WC je přes ulici u čerpací stanice KM Prona až do 22h

- rovný asfalt nevyžaduje pro úpravu příliš vysokou vrstvu sněhu

- na malém přehledném okruhu lze vést tréninky většího množství dětí i dospělých - ať už běžkařů, tak ostatních sportovců, pro které jsou běžky úžasným doplňkovým sportem

- třeba právě tyto okruhy budou základem obnovy lyžařského oddílu  (Jdete do toho někdo? :-)

A to nejdůležitější!

- parkoviště i zoo samotné disponuje obrovskou plochou asfaltových komunikací, ze kterých je možné neprosolený sníh navést na okruhy, a zásadně tak prodloužit dobu použitelnosti. Okruhy letos vydržely i mohutnou několikadenní oblevu na začátku února. A určitě půjde lyžovat ještě na konci února, kdy už dle předpovědi (obleva) budou pole a louky bez sněhu.

- Jako bonus navíc se podařilo dojednat, že můžeme využívat i louku nad čerpací stanicí (Karsit Agro). Upraven tak byl okruh o délce 1,5 km a i zde bude v příštích letech možné se sněhem pracovat, byť podstatně méně než na parkovištích.

Úprava stop v okolních obcích


Úpravy v malých městech a obcích na Královédvorsku, ale i za jeho hranicemi, jsou tradiční součástí zimy. Jedná se spíše akce dobrovolníků či akčních firem, kterým obec přidá na benzín. Vše se obejde bez papírování a bez (nebo za tichého) souhlasu vlastníků pozemků. Což je v případě města nerealizovatelné. Ve Dvoře Králové nejsou zatím tak akční dobrovolní hasiči, kteří se právě o tyto aktivity (včetně přípravy kluziště na rybníkách) často v obcích starají. Na první pohled se tak může zdát, že možnosti jsou v menších obcích větší. Ovšem existují i města, kde údržba běžkařských stop funguje: ovšem je většinou vázána na existující sportovní oddíl /Trutnov, Jilemnice, Nov Paka, Lomnice nad Popelkou). Takový u nás, bohužel, již nemáme. Musí být však úprava běžkařských stop vázána na sportovní oddíl, když se týká obecně nabídky pro širokou veřejnost?

JAKÉ BYLY ÚKOLY PROJEKTU
(níže popsané body jsou zde jen stručné - v projektu je vše rozpracováno podrobněji a včetně rozpočtu a kontaktů. Kdo bude mít zájem se na tom podílet, rád mu celý projekt ukážu)

1) Nabrat zkušenosti o úpravě stop tam, kde už to funguje

První informace jsem měl z Hostinného, které je nám i klimaticky i vzdálenost nejblíž. Bavil jsem se s lidmi, kteří to už v okolí už dříve zkoušeli, nebo se o stopy už déle starají v nedalekých obcích. Bohužel jsem neměl čas oslovit například Kladské pomezí, kde úprava stop už funguje velmi dobře. Prostě nachumelilo, a tak jsem se do toho vrhl naplno :-) HOTOVO USPOKOJIVĚ

2) Ve spolupráci s běžkaři a obcemi vytipovat možné běžkařské trasy v okolí

Za pomocí mnoha sportovců malých terénu a zástupců z obcí získat informace o tom, kudy trasy ideálně vést. Vznik plánku. HOTOVO  - plánek se zpracovává


3) Zajistit dlouhodobé souhlasy majitelů pozemků s využitím pro tyto účely

Překvapivě bez větších problémů se mi podařilo získat souhlasy firem, které mají vhodné pozemky od vlastníků v pronájmu.  HOTOVO z 80%

4) Zajistit techniku a personál pro úpravu běžeckých stop

Je několik možností, jak o běžecké tratě pečovat
a) rolba - to je ale jednoúčelový stroj, který není po zbytek roku k potřebě
b) skutr - opět jednoúčelový stroj a navíc vhodný zejména pro klasické lyžování. Výhodou by mohla být nízká cena staršího stroje
c) čtyřkolka - stroj, který už mnoho obcí má, protože to je pracant vhodný na celý rok. Pro úpravu tratí je potřeba nástavec na řezání stop, válec na úpravu tratě na skating a pásové nástavce místo kol. Za určitých podmínek se to dá zvládnout i bez pásů.

Telefonoval jsem, nebo jsem se i potkal s většinou lidí v našem okolí, kteří s úpravou stop už mají zkušenosti a je zde několik věcí k vyřešení:

- kalkulace práce / pronájmu stroje se zkušeným řidičem (neznají cenu)
- doprava a nakládka stroje (do toho se nikomu moc nechce)
- nemají kvalitní spolehlivou techniku

Letošní zkušeností bohužel bylo, že bylo možné upravit před jedním víkendem velký okruh okolo Vítězné (podpora obce, sníh, souhlasy zemědělců), ale bohužel nebyl nikdo, kdo by to udělal :-(

NENÍ HOTOVO - JE TO TA NEJDŮLEŽITĚJŠÍ BUDOUCÍ PRÁCE 

5) zajistit několik variant financování projektu

Je potřeba zajistit vícezdrojové financování

a) platby uživatelů tratí 

  • samolepky v určité hodnotě - ty by bylo možné zakoupit on-line a v IC  

  • transparentní účet - už letos HOTOVO 
    Číslo účtu 2301936506 / 2010, variabilní symbol 111

  • platba pomocí QR kodu, který bude k dispozici na určitých místech přímo na trati - u turistických značek

b) sponzoři z řad místních firem - letos se podařilo sehnat několik sponzorů, co přispěli finančně nebo co přispěli prací lidí a strojů. Dostal jsem i nabídku, že firma poskytne své lidi, pro které nyní nemá práci, ale stejně je platí! Uvidíme, kam se to vyvine. 
HOTOVO - PRO ROK 2021

c) příspěvky obcí a města a sportovních klubů, kteří budou tratě využívat 
Řádek v rozpočtu města/obce. Samozřejmě s tím, že pokud nebude sníh, tak se část, nebo celá částka převede na další rok. Letos přispěly obce Stanovice a Vítězná a máme přislíbeno i od Dvora Králové. Ze sportovních klubů přispěl Sokol Dvůr Králové - když děti nemohou do tělocvičny, tak ať si mohou alespoň zaběžkovat (jiný klub jsem neoslovil).
HOTOVO - PRO ROK 2021

d) dotace od EU, kraje, atp PRO ROK 2021
Opět s tím, že pokud nebude sníh, tak se převede na další rok, popřípadě vrátí
NEŘEŠENO

6) Zajistit informování veřejnosti

Širokou veřejnost jsme informovali přes náš portál: článek o možnostech běžkaření v regionu četlo přes 10 tisíc lidí (!), samotný článek o okruzích u zoo 3500 lidí. Informace si navzájem běžkaři předávají v námi dříve založené skupině Běžky v Podkrkonoší (600 členů), podařilo se též dostat okruh u zoo do hlavních večerních zpráv pro CNN Prima News a vzniklo naše jednoduché promovideo (níže). Vznikla mapa okruhů u zoo s uvedením sponzorů, kterým moc děkujeme

Pro příští rok se pokusím připravit mapu všech tratí (nejen u zoo), kterou bude možné zařadit do propagace regionu. Lze vymyslet pojmenování tratí a aktuálně informovat o jejich stavu. Rád bych trasy dostal i na server Mapy.cz
Založil jsem pracovní FB skupinu pro komunikace a přípravu Běžkařské tratě na Královédvorsku.

Určitě je zde prostor pro uvedení běžkařkách stop v regionu v periodikách kraje i města, včetně turisticky zaměřených letáků a periodik. 


7) každý rok v březnu a v září projekt revidovat a aktualizovat

(najít odpovědi na otázky)

BŘEZEN

- zhodnocení sezony: povedlo se maximálně využít sněhové nadílky?
- schůzka s vedením Safari parku - zda a za jakých podmínek je možné i další roky opakovat okruhy u zoo.
- jaké překážky bránily ideální úpravě stopy (technika, personální, peníze)
- byl dostatek prostředků na platby?
- zbyly na účtě peníze?
- nechat peníze na další rok? Nebo investovat do nákupu/opravy techniky

ZÁŘÍ

- Jsou vybraní lidé, firmy, technika k dispozici? Není potřeba změna?
- Jsou stanoveni 2 zastupitelní lidé (správci), kteří budou mít projekt v případě sněhové nadílky na starosti
- Na jakých pozemcích bude daný rok hluboká orba, nebo jiná omezení? (Tento krok je i nutnou součástí souhlasu se zemědělskými firmami)
- Kdo aktualizuje mapy?
- Jaký je stav účtu? Kolik přispějí obce, sponzoři? Není třeba je znovu oslovit  - obce, veřejnost, sponzory? jsou vyhlášené dotační programy (toto řešit podstatně dříve - kdy?)
- je nějaká změna u Safari parku?
- je nějaká změna v obcích?

8) Kdo bude nositelem projektu

Letos vzal projekt pro potřeby toku financí pod svá křídla Spolek pro Dvorek. Bylo potřeba IČO pro fakturace, transparentní účet, darovací smlouvy a žádosti o podporu od obcí. Je to dobrý začátek a jsem tomuto spolku za tento začátek vděčný. Není však v silách a ani účelem tohoto spolku se o stopy starat. Do budoucna by si celý projekt mohla vzít pod křídla MAS Královédvorsko, která má dobré kontakty na obce a firmy v regionu a hlavně umí pracovat s projekty a získat na ně případně i dotace.

HOTOVO PRO LETOŠEK


9) Další nápady a podněty k řešení

- Prozatím jsem neřešil vazbu na hospůdky v regionu, děkuji za podnět panu starostovi z Dubence
- Bohužel jsem ještě neřešil trasy po lesích, na schůzce se zástupci městských lesů i lesů ČR by možná vždy na podzim šlo domluvit cesty, které bude možné pro běžkování využívat. Zkusím ještě domluvit
- Na dobré cestě je resuscitace sjezdovek na Zvičině partou nadšenců. Třeba by mělo smysl to řešit ve spolupráci.
- Rád bych na základě letošních zkušeností zpracoval i přehled a ceny techniky pro případ, že se podaří zajistit finance. 

Každým dnem práce přibývá nových nápadů a kontaktů na lidi, se kterými by šlo leccos probrat a celý projekt se stále doplňuje. Jsem si jistý, že jsem na něco zásadního i zapomněl, nebo je potřeba řešit důkladněji. Pokud kohokoliv z vás cokoliv napadne, tak mi prosím zavolejte kdykoliv. Jestli jste dočetli až sem, tak je jisté, že vás to zajímá :-)

Jan Holan
732 521 835

Připojte se:
FB skupina - běžkařské tratě na Královédvorsku


Související články
Běžecké lyžování v nočních ulicích města
Přesně 10 km dlouhý, skůtrem upravený, běžkařský okruh vede z Boroviček až k nádraží v Bílé Třemešné!
Milovníci běžkaření si v Hostinném přijdou na své. Okolí města láká na nové, strojově upravené trasy
OSOBNOST Podkrkonoší - Karolína Grohová! Rozhovor s olympioničkou
Běžecké lyžování - výhody krásného sportu
Podívejte se na nejkrásnější fotky ze skupiny Běžky v Podkrkonoší
Setkání nad přípravou běžkařských tratí na Královédvorsku - Změna termínu
Vaše komentáře

Přečteno 1306x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
29.03.2024 18:30 - 29.03.2024 21:30
Taneční večer s živou hudbou - Revival