Vyhledej
Královédvorsko > Vzdělávání > základní školy > ZŠ Strž

Projekt Útočník ve škole jako preventivní cvičení v ZŠ Strž (1. – 3. října 2024)

Redakce, / 14.10.2024, Dvůr Králové nad Labem, zsstrz.kralovedvorsko.cz
V současnosti obávaná skutečnost je ÚTOČNÍK VE ŠKOLE. A právě tohoto projektu, jehož cílem je připravit se na situaci, kdy útočník pronikne do školy, se účastnili učitelé a žáci ze ZŠ Strž.

FOTOGALERIE - PREVENTIVNÍ CVIČENÍ ŠKOLA 2024 (1. – 3. 10.)


Hlavním organizátorem projektu Útočník ve škole byla Městská policie ve Dvoře Králové zastoupená ředitelem Janem Štípkem. Školitelem a hlavním instruktorem byl Mgr. Pavel Černý, pplk. v. v.

První část věnovali přípravě učitelského sboru. Úvodní prezentace nastínila reálné skutečnosti, kdy pachatelé pronikli do škol a jejich hrůzný záměr se jim povedlo uskutečnit. Dostali jsme informace o profilu útočníka, způsobu jeho myšlení a cíli – snaze zabít co nejvíce lidí.

Jasně nám bylo řečeno, že pachateli nezabráníme vstoupit do školy, ale můžeme se alespoň trochu připravit. Jednou z praktických pomůcek je SOS tlačítko, které ihned vydá signál městské policii, druhou jsou na určených místech přichystané paralyzéry pro zaměstnance školy. Obě možnosti mohou hodně ovlivnit celou situaci a jsou finančně dostupné.

Učitelé nejen poslouchali, ale sami si vyzkoušeli, co dělat, když jsou s žáky ve třídě a do školy pronikne útočník se zbraní.

Simulovanému zásahu v budově školy 3. října přihlíželi i pozvaní hosté, mezi nimiž nechyběli zástupci Policie ČR, senátor Jan Sobotka nebo královédvorský starosta Ing. Jan Jarolím.

Uvedením do děje byl předtočený film o průniku útočníka do budovy školy, který byl v určitém okamžiku zastaven a pozorovatelé vešli přímo do děje. Vzduch zapáchá benzínem a na zemi leží bezvládní lidé. Po chvíli přicházejí policisté. Postupujeme za nimi do dalších pater, ze kterých se ozývá křik. Na schodišti leží zranění. Ve druhém patře byl útočník zajištěn a na zemi zůstávají jen zbraně. Do zajištěné budovy vstupují další složky IZS a pomáhají. Poté je teprve vydán pokyn k evakuaci, kterou řídí policie.

Snad pro nás tímto nácvikem vše končí a nikdy ho v praxi nevyužijeme.

Jakub Jon
ZŠ Strž

Další články ZŠ Strž

 
Vaše komentáře

Přečteno 58x